Konverzia poľských hypoték má stáť menej ako 10 mld. PLN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poľsko, bankovky
Ilustračné foto. pixabay.com

Poľský vicepremiér Jaroslaw Gowin naznačil, že vláda ustupuje od pôvodných plánov, ktoré mohli poľským bankám podľa odhadov spôsobiť stratu až 67 mld. PLN.

Náklady konverzie hypotekárnych úverov poskytnutých v cudzej mene na poľské zloté by nemali prevýšiť čiastku 10 mld. PLN. Vyhlásil to v pondelok poľský vicepremiér Jaroslaw Gowin. Podľa agentúry Reuters tým naznačil, že vláda vo Varšave pri konverzii úverov pravdepodobne zmierni svoje pôvodné plány. „Náklady konverzie by podľa môjho názoru nemali prekročiť 10 mld. PLN a mali by sa rozložiť na niekoľko rokov,“ povedal Gowin pre portál Interia.pl.
Zákon predložený v januári
Návrh zákona o konverzii úverov hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch na poľské zloté predložil v januári poľský prezident Andrzej Duda. Poľská centrálna banka vyčíslila dopady navrhnutej legislatívy na 44 mld. PLN a poľský úrad pre dohľad nad finančnými trhmi minulý týždeň uviedol, že náklady pre banky by sa mohli vyšplhať až na 67 mld. PLN. Čistý zisk celého poľského bankového sektora pritom vlani predstavoval iba 13,1 mld. PLN.
Úvery si klienti brali ešte pred krízou
Devízové hypotekárne úvery prevažne vo švajčiarskych frankoch má v Poľsku viac ako pol milióna ľudí. Ich celková hodnota predstavuje zhruba 172 mld. PLN alebo 10 % hrubého domáceho produktu krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Kurz franku voči zlotému sa však medzičasom zhodnotil o viac ako 80 %, čo dlžníkom výrazne zdražilo splácanie pôžičiek.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať