Smer-SD chce podľa Fica zvýšiť do roku 2020 minimálnu mzdu na 500 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico na tlačovej besede po Programovej konferencii strany Smer-SD o programových prioritách strany v nadchádzajúcom volebnom období. SITA/Jakub Julény

Smer chce v prípade účasti vo vláde zvýšiť minimálnu mzdu zo súčasných 405 eur na 500 eur v roku 2020 a avizuje aj vytvorenie ďalších 100-tisíc nových pracovných miest.

Základným cieľom účasti Smeru-SD v novej vláde bude podľa premiéra Roberta Fica ďalšie výrazné posilňovanie sociálneho štátu a dynamické približovanie Slovenska k priemeru životnej úrovne EÚ bez negatívnych dopadov na verejné financie. Premiér to deklaroval na sobotňajšej programovej konferencii strany v Banskej Bystrici. Pripomenul, že v uplynulých štyroch rokoch zvládol Smer neľahkú úlohu zladenia konsolidácie verejných financií a hospodárskeho rastu.

Dobrý rating a hospodársky rast
Ako dôkaz premiér uviedol pozitívne hodnotenia potvrdené ratingovými agentúrami. Agentúra Fitch udelila našej ekonomike ratingové ohodnotenie A+ so stabilným výhľadom. Podľa Eurostatu zaznamenalo Slovensko v poslednej štvrtine minulého roku najrýchlejší ekonomický rast medzi štátmi EÚ. „Ekonomika šliape ako hodinky. Zvýšili sme výber daní, úspešne bojujeme s daňovými i colnými únikmi, zvládli sme infláciu, výrazne sme znížili nezamestnanosť,“ povedal Fico. Údaje o vytvorení 130-tisíc nových pracovných miest považuje za neodškriepiteľný fakt. Úspechy doterajšieho vládnutia Smeru podporil aj konštatovaním, že v roku 2015 sme sa zaradili medzi elitné štáty eurozóny. „Budúcej vláde chceme odovzdať štát s nízkou infláciou a hospodárskym rastom nad tri percentá,“ uviedol.

Smer má tri základné ciele
Pre obdobie nasledujúcich štyroch rokov si strana Smer-SD vytýčila tri základné ciele. Ak zotrvá vo vláde bude sa snažiť docieliť, aby životná úroveň Slovenska v roku 2020 dosahovala 85 percent priemeru krajín EÚ. Druhým je stať sa do roku 2020 najvýkonnejšou ekonomikou v rámci krajín V4. Tretím cieľom je zostavenie vyrovnaného rozpočtu, čo vie podľa jeho slov v plnej miere garantovať.

Minimálna mzda by mala stúpať
Smer-SD v prípade účasti vo vláde pristúpi k ďalšiemu zvyšovaniu minimálnej mzdy s cieľom dosiahnuť úroveň 500 eur v roku 2020. Ďalej sa zaväzuje vytvoriť ďalších 100-tisíc nových pracovných miest a znížiť nezamestnanosť pod úroveň 10 percent a dosiahnuť predkrízovú úroveň. V každom prípade chce udržať stabilné a dostupné ceny energií pre domácnosti a podnikateľský sektor a pokračovať v rozšírení okruhu potravín so zníženou 10-percentnou sadzbou DPH. V priebehu rokov 2016 a 2017 zabezpečí dôslednú realizáciu zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a podporí rozšírenie platnosti zákona na ďalšie okresy s vyššou mierou nezamestnanosti.

Čas na investície
Prípadných zmien by sa pritom mohla dočkať aj ústavná dlhová brzda. Aj to naznačil na sobotňajšej programovej konferencii strany Smer-SD premiér Robert Fico, podľa ktorého je v súčasnosti výhodný čas na veľké investície, keďže si krajina vie na trhoch požičiavať za historicky najvýhodnejších podmienok. Limitom je však práve dlhová brzda, ktorá ukladá sankcie za rast verejného dlhu.
„Sme pripravení diskutovať, ale to bude vyžadovať ústavnú zmenu zákona o dlhovej brzde, že či nie je dnes najvhodnejšia doba na obrovské investície aj za cenu investičnej výnimky zo zákona o dlhovej brzde. Toto je jednoducho ponuka pre všetkých na Slovensku, ktorí rovnako uvažujú, sa baviť o takejto zmene,“ vyhlásil v sobotu Fico. Zároveň si položil otázku, že ak vieme umiestňovať dlhopisy so zápornou úrokovou mierou, tak prečo teraz „nenabrať jednoducho finančné zdroje a pustiť sa s plnou vervou do vecí, ktoré stoja ešte pred nami.“

Do dopravy miliardy eur
Predseda vlády naznačil, že takto získané zdroje v prípade zmeny dlhovej brzdy by sa mohli využiť napríklad na investície do dopravnej infraštruktúry. Hovorí pritom o miliardových sumách. „Minister dopravy Janko Počiatek minule v jednej neformálnej diskusii hovoril, že keby sme tak mohli naliať 4 až 5, možno až 6 miliárd eur do cestnej infraštruktúry, predstavte si, aký obrovský vplyv by to malo na hospodársky rast do budúcnosti,“ vyhlásil premiér.

O programových prioritách jednotlivých strán pred marcovými voľbami si môžete prečítať aj v našom predchádzajúcom článku. 

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať